Nyhetsbrev

Carolina Reaper Visa full storlek

Carolina Reaper

Art: C. Chinense
Styrka: Mycket Het

Sorten verkar ej vara stabil ännu, men vi har tagit frön från dom frukterna som ser bäst ut.Sägs vara världens starkaste chilisort. Vågar du prova? Ca 2.200.000 Scoville.

Mer detaljer

2 i lager

Varning: Sista varan i lager!

Online endast

69,00 kr

Art: C. Chinense
Styrka: Mycket Het

 Chili har varit en del av mänskliga kosten i Amerika sen 7500 f.Kr. Det finns arkeologiska fynd i sydvästra Ecuador som visar att chili odlades för mer än 6000 år sedan och är en av de första grödor som odlades i Central- och Sydamerika med självpollinering.

Christopher Columbus var en av de första européer som upptäckte chilin i Västindien och kallade dem för "peppar" eftersom de, precis som vanlig peppar hade en kryddig, varm och stark smak. När de införde det i Europa så odlades de som botaniska kuriositeter i spanska trädgårdar och portugisiska kloster. Munkarna experimenterade med chilins kulinariska potential och upptäckte att det kunde bli en ersättning för svartpepparn. Peppar var på den tiden så dyrt att det användes som lagligt betalningsmedel i vissa länder.

En läkare vid namn Diego Álavrez Chanca följde med Columbus på en andra resa till Västindien 1493. Det var då de införde chilin för första gången till Spanien. Diego Álavrez Chanca skrev om de medicinska effekterna 1494. Efter det började chili att odlas runt om i världen.

Spridningen av chilin till Asien var en naturlig följd av att Lissabon var en vanlig anhalt för spanska fartyg som seglade till och från Amerika. Kryddans handelsvägar i Asien dominerades av portugisiska och arabiska handlare. Spanien kände till chilins handelsvärde och förstod att det skulle främja landets handel i Asien.

Det finns ett kontrollerat samband mellan chilins geografiska spridning, konsumtionen i Asien och närvaron av portugisiska handelsmän. Indien och Sydostasien är uppenbara exempel.

Den 14 november 2013 meddelas det att Carolina Reaper har tagit Guinness World Record som världens starkaste chili.
Världsrekordet baseras på ett medelvärde på 1.569.383 Scoville och ett högsta värde på över 2.200.000 Scoville.
Mätningarna har utförts av Winthrop University i South Carolina , USA, under 2012.

Alltid färsk chili: Förvara hel färsk chili t.e.x. Carolina Reaper i frysen. Riv direkt ner i grytan eller annan mat.

Carolina Reaper har tagits fram av Ed Currie som driver det amerikanska chiliföretaget PuckerButt Pepper Company.
Målet verkar ha varit att få fram en chilisort som producerar chilis med en jämn och mycket hög hetta.
Hög och jämn hetta är eftertraktad bland krydd och såsföretag samt även från forskare som forskar kring capsaicinets medicinska användningar.

Plantorna blir drygt meterhöga med stora blad och golfbollsstora frukter med enorm hetta.

Carlona Reapers utseende verkar variera mycket t.o.m på samma planta så det är möjligt att chilisorten behöver ytterligare några generationers odling för att bli helt stabil.
På internet forum kan man se bilder på Carolina Reaper som ser ut som i marknadsföringen: knottriga, fula och med en mycket lång "gadd" hängande under frukten.
En del frukter av Carolina Reaper  verkar dock utseendemässigt påminna mycket om knottriga Bhut Jolokias eller t.om. Habaneros så det verkar pågå en kamp mellan chilins gener om hur den ska se ut.
Troligtvis är Carolina Reaper  framkorsad mellan någon karibisk chili av typ Trinidad Scorpion/7 Pot och en Nagavariant från Indien/Bangladesh.

Vi har ett mycket stort utbud utöver Carolina Reaper av världens starkaste chilifrön. Vill du veta hur man odlar Carolina Reaper och andra sorter läs vår guide på www.odla-chili.se