Nyhetsbrev

Habanero Red Visa full storlek

Habanero Red

Art: C. Chinense
Styrka: Het

Denna lilla chili vet nog alla vad det är. Het habanero som är ett måste i varje chili odlares kruka.
Vi har valt att lägga denna som lätt odlad då den verkligen är en kämpe. Ända man bör tänka på är att ha fröna i 24c. Har man väl fått fröna att gro så är denna sort mycket givande.

Mer detaljer

6 i lager

39,00 kr

Art: C. Chinense
Styrka: Het

Habanero Red.
Habanero är, tillsammans med Scotch Bonnet, den mest odlade varianten av arten havannapeppar (Capsicum chinense). Habanero kallar man ofta de klockformade frukterna. Frukterna varierar i storlekar mellan 2,5 och 5 cm i diameter och färg från vit, grön (omogen), gul och orange till röd. Red Savina, som är en variant av habanero, räknades tidigare som den starkaste chilifrukten i världen. Den verksamma substansen som ger habanero deras heta smak är capsaicin, ett fettlösligt kolväte. Styrkan hos habanero och andra chilifrukter mäts med Scoville-grader (eng: Scoville units), där 16 000 000 motsvarar rent capsaicin. Olika habanerosorter innehåller olika mängder capsaicin (de ligger mellan 100 000 och 577 000 på Scovilleskalan), detta kan också påverkas av växtplatsens miljö- och klimatförhållanden.
Denna lilla chili, Habanero Red, vet nog alla vad det är. Het habanero som är ett måste i varje chili odlares kruka.
Vi har valt att lägga denna som lätt odlad då den verkligen är en kämpe. Ända man bör tänka på är att ha fröna i 24c. Har man väl fått fröna att gro så är denna sort mycket givande.
Här kommer ett recept på Guacamole där du med fördel kan använda Habanero Red.

4 st  avokado
1 st  mango(s)
1 kruka(or)  koriander
0,5 st  rödlök(ar)
4 st  vitlöksklyfta(or)
0,5 st  habanero t.e.x. Habanero Red
1 st  limefrukt(er)
salt och svartpeppar
köp ingredienserna på MatHem
I samarbete med MatHem
Tillagning
1 stor skål:

Hacka avokadon, skala och hacka mangon och lägg i en skål. Skölj, skaka av och hacka korianderstjälkar- och blad.

Skala och finhacka rödlöken och vitlöksklyftorna. Kärna ur habaneron ( Habanero Red ) och finhacka. Använd plasthandskar eller tvätta händerna mycket noga efteråt, gärna med diskmedel, då habanero sätter sig fast. Inte kul att peta sig i ögat eller – om man är kille – gå på toa med habanerohänder!

Blanda allt med avokadohacket och smaksätt med lime, salt och svartpeppar. Servera direkt.

TIPS: Får du guacamole kvar och inte vill att den ska bli brun gör du så här: Lägg ner röran i en behållare med lock så liten att guacamolen fyller den helt. Pressa med en sked så att luft försvinner, pressa sedan över lite limesaft. Lägg en bit plastfolie på och tryck ner lite i kanterna så att folien omsluter guacamolen. Sätt på lock och ställ in i kylen.

Utöver Habanero Red har vi ett rikt utbud av olika Habaneros.

Scoville, eller SHU (Scoville Heat Units), är en enhet för att mäta den upplevda hettan, orsakad av förekomsten av capsaicin i födoämnen, speciellt chilipeppar t.e.x. Habanero Red. Skalan uppfanns av Wilbur Scoville år 1912.

Från början var scoville definierad som den lägsta koncentration av en lösning av substansen där hettan kunde förnimmas på tungan.[1] Exempelvis, kan kanske en milliliter puré av en av de hetaste pepparfrukterna, habaneron, förnimmas utspädd med 300 liter vatten. Denna Habanero skulle då alltså ha en hetta på 300 000 scoville.

Numera kan man mäta koncentrationen av capsaicin direkt i laboratorium, och scoville är därför omdefinierat så att den utgår från den uppmätta koncentrationen istället.

Paprika ligger på mellan noll och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–8 000 och rent capsaicin på 16 miljoner.

Den starkaste chilin sedan 2012 är enligt Guinness World Records[2] Carolina Reaper som uppmätts i medeltal till 1 569 300 SHU och max ca 2 200 000 SHU.