Nyhetsbrev

Snow White Visa full storlek

Snow White

Art: C. Chinense
Styrka: Het

En av dom få chilisorterna som faktiskt blir vita och håller sig vita även som mogen. Växtsätt: Buskigt Riktigt het chili!

Mer detaljer

7 i lager

39,00 kr

Art: C. Chinense
Styrka: Het

Snow White.

Snow White är en vit chili från Brasilien som behåller den vita färgen även i starkt solsken och som mogen.
Smak och doft har typiska habaneroinslag och hettan kan gå upp mot 300.000 Scoville.

Till skillnad från vad många tror sitter styrkan i chili t.e.x. Snow White inte i kärnorna. Det ämne som ger styrkan i chilifrukter kallas capsaicin, och större delen av det finns i mellanväggarna och i fröfästet. Kärnorna producerar inte själva capsaicin, och därför finns det nästan ingen styrka i kärnorna i en färsk chili. Det kan dock finnas lite grann i en konserverad chili, eftersom kärnorna långsamt tar upp capsaicin från andra delar av frukten.
Snow Withe plantorna blir 70-90 cm höga och bär stora mängder av de små frukterna.
Capsaicin är i själva verket ett slags nervgift. Att en chili t.e.x. Snow White smakar starkt beror på att nervcellerna i munnen reagerar som om de hade varit i kontakt med en syra. Många tycker om den känslan, men det kan bli lätt för mycket av det goda. Har man råkat sätta i sig en chilifrukt som är för stark, tjänar det inte mycket till att dricka vatten. Capsaicin är nämligen en olja och den kan därför inte lösas i vatten. I värsta fall sprider vattnet bara ut ämnet i munnen. Däremot är mejeriprodukter som mjölk eller yoghurt mycket bra, eftersom fettet i dessa binder capsaicinet. Bröd kan också hjälpa till att suga upp det starka ämnet.
Den starka smakens funktion i naturen är att avhålla däggdjur från att äta chili. Däremot äts frukterna ofta av fåglar, som nästan helt saknar smaklökar. Fördelen för växterna är att fröna på så sätt sprids vida omkring .
De chilifrukter t.e.x. Snow White  som man kan köpa i affären är alltför stora för att ätas av fåglar. Det bero på att det handlar om framodlade varianter. De vilda växter som fåglarna föredrar har många väldigt små frukter.

Det finns en mängd uppsättning sorter av chili med olika smakstyrkor. Förenklat: ju mindre desto starkare t.e.x. Snow White. Den lilla Birds eye chili och habanero hör till de starkaste sorterna. Förväxla inte chilipeppar med chilipulver, som är en mild kryddblandning med chili, oregano och andra kryddor.

Recept: Texas Chili

Ingredienser

    1 chilifrukt, gärna Snow White
    1 paket bacon
    4 grovhackade vitlöksklyftor
    1 kg oxkött i tärningar
    0,25 dl mjöl
    0,5 dl chilipulver
    0,5 liter öl
    0,5 matsked spiskummin
    0,5 matsked oregano
    0,5 matsked socker
    0,5 matsked salt
 
 Börja med att mäta upp alla kryddor, hacka chili, Snow White,  (ta bort fröhus och stjälk) och vitlök samt skära köttet i tärningar .
Skär bort det fetaste på baconet och hacka lite grovt, det magrare på baconet hackar du också.
Ta fram stekpannan och värm fett bacon så att du får stekfett, bryn sedan oxköttet i omgångar och oxkött i din emaljerade gryta.
Stek också det magrare baconet och lägg i grytan.
Fräs hackad vitlök i stekpannan tills den blir mjuk och får färg, lägg sedan i grytan.
Blanda mjöl med kryddorna och häll i grytan, lägg på chilin, Snow White.
Häll öl i grytan tills det täcker köttet och sedan kokar du upp.
När det kokat upp ställer du timern på tre, gärna fyra timmar och låter det koka utan att bränna vid (rör om i grytan ibland).
Givetvis kan du använda andra chilisorter än Snow White.