Nyhetsbrev

PURPLE RUSSIAN PLUM Visa full storlek

PURPLE RUSSIAN PLUM

Inhemsk sort från Ukraina. Denna tomat är bland det bästa som vi odlat. Kommer odlas hos oss även i år! Även bästa Lila/mörka tomaten med bäst smak och spricker ej. Lägg några skivor av denna bredvid lite röda tomatskivor och ni kommer få en färgrik sallad. REKOMMENDERAS AV OSS!!

Mer detaljer

Tillgänglighet: Denna produkt finns inte längre i lager


Meddela mig när tillgänglig

Online endast

35,00 kr

Lägg i varukorgen

PURPLE RUSSIAN PLUM.
Inhemsk sort från Ukraina. Denna tomat är bland det bästa som vi odlat. Kommer odlas hos oss även i år! Även bästa Lila/mörka tomaten med bäst smak och spricker ej. Lägg några skivor av denna bredvid lite röda tomatskivor och ni kommer få en färgrik sallad. REKOMMENDERAS AV OSS!!

Tomat, t.e.x. Purple Russian Plum, i olika former innehåller stora mängder av en karotenoid, som finns i blodplasman, vars namn är lykopen. Det är just lykopenet som gör att tomaten är röd. Detta näringsämne återfinns bland annat i aprikoser, blodgrape, vattenmelon, skär guava, papaya, röd paprika, havtorn, gojibär, nypon, gac och just tomat. I studier har det dessutom visat sig en positiv inverkan på karotenoid-absorptionen genom värmebehandling, det vill säga att exempelvis kokt tomatsås ger en högre åtkomst av lykopen än färska tomater. Skillnaden är ganska markant: Tomater råa 3025, tomater kokade 4400, tomatjuice på burk 9318 µg lykopen per 100g. Det finns även gula tomater och dessa kan ofta ätas av allergiker eftersom det är det röda färgämnet som de flesta inte tål. Tomat är huvudingrediens då man lagar gazpacho, som är en spansk tomatsoppa med färsk basilika, selleri, vitlök och som serveras kall. Tomat används också till tomatsåsen på pizzan, i ketchup och är en av de vanligaste ingredienserna i en svensk grönsallad.

Här följer ett recept på Gazpacho:
 
Ingredienser
600 gram  tomat(er) ( gärna Purple Russian Plum ).
1 st  gurka
2 st  röd paprika
1 st  Schalottenlök(ar)
1 st  vitlöksklyfta(or)
8 st  basilikablad
1,5 msk  rödvinsvinäger
0,5 dl  olivolja
1 tsk  salt
2 krm  svartpeppar
2 dl  grönsaksbuljong
0,5 tsk  socker

Till servering
brödkrutong
olivolja
köp ingredienserna på MatHem
I samarbete med MatHem
Tillagning
1. Skölj grönsakerna. Dela och kärna ur tomaterna. Skala, halvera och kärna ur gurkan. Kärna ur paprikan och skär i bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök.

2. Lägg alla grönsaker i en matberedare tillsammans med basilika, vinäger, olivolja, salt och peppar. Kör till puré.

3. Häll över i en bunke och späd med buljong, lite i taget, till lagom konsistens. Soppan ska vara ganska tjock. Smaka av med socker och eventuellt mer salt och peppar. Ställ soppan kallt minst 2 timmar.

4. Vid serveringen: Rör om väl eller kör med stavmixer. Servera med brödkrutonger och droppa över lite olivolja.

Purple Russian Plum passar givetvis utmärkt även till tomatsåser, sallader mm.

Den största tomaten som finns beskriven (3,52kg) har odlats av Gordon Graham 1987 i Edmond, Oklahoma, enligt Guinness Rekordbok, men tomatsorten "furst Borghese" är kanske den konstigaste i form och liknar en citron.

Purple Russian Plum är  en av de bästa lila-svarta tomater som finns. Utöver Purple Russian Plum har vi dom flesta tomatfröerna. Odlingstips av Purple Russian Plum och andra sorter hittar du här på vår hemsida eller på www.odla-chili.se

Enligt en studie med 400 personer vid Sveriges lantbruksuniversitet fick de tomater som förvarades två dygn i ett kylskåp sämre smakbetyg än de som förvarades i rumstemperatur. Den rekommenderade temperaturen vid förvaring är +14°C.