Nyhetsbrev

Sådd och förkultivering

Är du nybörjare kan du prova med att odla dom chili sorter som ligger under gruppen "Lätt odlade" eller klicka här för att komma dit.

Generellt kan man säga att milda sorter oftast är enklare att driva upp än dom starkaste.
Från det att du sår ditt chili frö så tar det cirka 1-3 veckor innan hjärtebladen visar sig. Chilin har även en lång utvecklingstid därför kan det vara smart att så, så tidigt som möjligt helst i januari men även slutet av mars fungerar.
Så helst i miniväxthus cirka 0.5cm ner i jorden, jorden ska helst hålla runt 23-28c vid starkare sorter som te.x Naga Morich så bör jordtempraturen vara runt 26-28c.
Men oftast duger rumstempratur alldeles utmärkt att så frön i.
Ett tips är att så fler frön av samma sort i samma kruka för att sedan ta den som tagit sig bäst efter 3v. Dom andra kan ni te.x ge bort till bekanta i present.

Så fort hjärtebladen visar sig ska chili plantan stå ljust, helst i söderläge annars kommer chilin lätt bli lång smal då den söker sig till ljuset.
Chilin vill även ha lite näring då och då övergödd den inte då kommer bladen bli lite vissna om du skulle råka övergöda din chili planta så kan du vattna ur den. Det gör du genom att låta massor med vatten rinna igenom den.
När första krukan är genomrotad så ska chilin omsås till en större kruka. Jag brukar sätta frön i miniväxthus med krukhållare som är 4x4cm. Sedan sår jag i en 15cm kruka och sist en 10L hink.
Storleken på din slutkruka bestämmer du själv, vill du ha en stor planta med många chilisar på så är en 10L kruka bra att använda men vill man kanske ha en chili som prydnad så fungerar även mindre krukor plantan blir då mindre men du
får fortfarande frukt på din planta.

Odlings tips:

Det är lätt att övervattna chiliplantan, om du te.x sår i en 10L hink så kan det vara torrt på ytan men fuktigt nedanför. Hellre lite för lite vatten än för mycket vatten.

Övergöd inte din planta.

Ge din chili mycket ljus.

Om du vill maximera din skörd plocka bort chiliblommorna i början, då kan chilin använda all sin kraft till att växa istället för producera chili frukter. När plantan är tillräcklig stor så slutar du bara plocka chili blommorna.